ami várható

Udviklingsplatformen for Scenekunst
Rezidencia Program

Az identitás témáját a lehető legtöbb szempontból szeretnénk megvizsgálni – mind a saját tapasztalatainkból, mind pedig szélesebb társadalmi szinten. Különböző nézőpontjaink lehetővé teszik számunkra, hogy sokféle egyedi ötletet tegyünk le az asztalra. (Bianka magyar, Evi dán. Mindketten (legalább) öt éve élünk Németországban, és németül beszélünk egymással) Hazáinkban másként viszonyulnak a szexuális, kulturális és nemi identitással kapcsolatos kérdésekhez és szabályokhoz – és Magyarországon az egyik legszélsőségesebb a hozzáállás Európában.

Erős kötelékünk akkor alakult ki, amikor egy idegen országban új identitást építő kihívások között navigáltunk. Meg kellett tanulnunk egy új nyelvet, alkalmazkodnunk kellett egy új kultúrához, és újra kellett definiálnunk, hogy kik vagyunk ebben az új világban. Ahogy fokozatosan beilleszkedtünk a német társadalomba, elkezdtük megkérdőjelezni a kulturális identitás fogalmát: Mikor válik valaki valóban egy ország kulturális örökségének részévé? Hogyan alakítja a neveltetésünk az identitásunkat, és mennyire fejlődhet az új tapasztalatok és tudatos döntések révén? Hányféle identitást fedezhetünk fel magunkban, és melyik határoz meg minket leginkább?

Az identitás témáját a textíliákon keresztül szeretnénk feltárni, amelyeket bábszínészként kihívást jelentő, de egyben hihetetlenül megfelelő anyagnak tekintünk. A textil mindenütt jelen van a mindennapi életünkben, főként azért, hogy testünket betakarjuk és melegen tartsuk. A praktikus használaton kívül tudatosan vagy tudattalanul arra is használjuk őket, hogy kifejezzük magunkat, személyiségünket, etnikai hovatartozásunkat, társadalmi státuszunkat stb.

a rezidencia kezdete: 2023 november 13.