olvass és nézz

mindent a projektekről

sein und schein (lét és látszat)

BREGENZERWALDER FESTSPIELE 2023

A hatvanperces, magával ragadó dalprogram a létezés és a múló látszat közötti varázslatos határvonalat vizsgálja. Marlene Heiss lenyűgöző koncepciót alkotott, amely a dalok, a bregenzerwaldi legendák és a költői szövegek változatos repertoárját foglalja magába. Ez egy interdiszciplináris együttműködés, amely zökkenőmentesen ötvözi az éneket, a történetmesélést, a zenét és az árnyjátékot, rendkívüli élményt ígérve.

Koncepció, zongora, Spoken Word: Marlene Heiss
Bariton: Johannes Worms
Árnyjáték: Bianka Drozdik
Recitáció: George Nussbaumer
Mozgás: Viatcheslav Kushkov
Versek: Siljarosa Schletterer
Árnyjáték konzultáció: Lukas Schneider
Szöveg konzultáció: Michelle Steiner
Lightdesign: Martin Beck

schiefes haus2

A ferde ház

Anhaltisches Theater DESSAU 2023

Thilo Sauer in Fidena:

„Mindig figyelemre méltó, hogy a bábszínház milyen betekintést nyújt a gyermekek világába: a bérház gyermekei a padláson bujkálnak. Mindannyian hasonló történeteket mesélnek a szülőkről, akik furcsák, zárkózottak, tele vannak gondokkal, de csak akkor beszélnek róluk, amikor azt hiszik, hogy a gyerekek nem veszik észre őket. A szöveg csak sejteti ezeket az aggodalmakat. Olyan ködösen hangzanak, amilyennek a gyerekek számára tűnniük kell, de a közönség jól olvasott felnőttjei valószínűleg azonnal értelmezni fogják őket: Munkanélküliség, háború, infláció, erőszak az utcán és még sok minden más.“

rendezte: Sebastian Stolz
írta: Thomas Freyer
játsszák: Kerstin Dathe, Bianka Drozdik
dramaturg: Sahar Rezaei
színpad és kosztüm: Nancy Ungurean 

Meseország mindenkié

Kutató munka LIPCSE 2023

A sztereotipizált mesefigurákkal kapcsolatos kutatásom befejező részében – két intenzív héten keresztül – az agyag játszható tulajdonságait kérdőjeleztem meg különböző módokon, agyagfigurákat készítettem, és a mesei motívumok tudatos kifejezésére értelmes kapcsolatokat kerestem színészi kezem és a megformált alakok között. Az agyag lenyűgöző és formálható közegnek bizonyult, amely kiválóan alkalmas az átalakulás gondolatának közvetítésére. A bábok alkalmazkodóképessége, amelyet az előadóművészek keze formál, hatékonyan képes közvetíteni a narratívák, a hatalmi struktúrák és a karakterek múlandóságának feltárásának összetettségét ebben az alkotófolyamatban.

Embracing the Root

Center at West Park NEW YORK 2022-23

Az EMBRACING THE ROOT egy, a természetre összpontosító modern opera, amely zenét, drámát, bábjátékot, táncot és animációt használ. A projekt Carman Moore New York-i zeneszerző/billentyűs és Lotte Arnsbjerg dán színésznő/énekesnő/szövegíró kezdeményezése, amely a természet intelligenciájával kapcsolatos új tudományos felfedezéseken alapul – különösen azon, hogy a növények hogyan kommunikálnak, érzékelik és segítik egymást a túlélés és a folyamatos élet érdekében.

drámaíró, énekes, a projekt alapítója: Lotte Arnsbjerg
zeneszerző, zongorista, a projekt alapítója: Carman Moore
rendezte: Rolf Soeborg Hansen
bábművészet: Bianka Drozdik, Evi Arnsbjerg
szaxofon: Premik Russell
harmonika: Mathias Heise
percussion: Ayi Solomon
koreográfia: Kiori Kawai

paperlicious

Valby Kulturhus COPENHAGEN 2022

Két munkamániás dolgozza le az életét egy groteszk, kafkai irodai univerzumban, amely papírból készült. Ez az irodai világ évszázadok óta ugyanolyan – egészen addig, amíg egy kis hang meg nem jelenik. A hang a papírból jön, amely életre kelt és változást akar. A papír egy kis bábuvá változik, amely egy másik világot nyit meg – egy olyan világot, ahol a kreativitás és a játékosság uralkodik. A játék során a bábu növekszik és átalakul, mérete 40 cm-től több mint 3 méterig nő.

Érzéki mese az újrafelfedezésről és a belső kreativitás felkarolásáról. Nonverbális bábszínház felnőtteknek és gyerekeknek 12 éves kortól.

koncepció, rendezte és játssza: Bianka Drozdik, Evi Arnsbjerg Brygmann
Színpad: Andrea Lindeneg
Eredeti zene: Christoffer Høyer
Sound design: Kristoffer Alm
Light design: Optika Studio
Dramaturgiai konzultáció: Lotte Arnsbjerg, Rolf Søborg Hansen
Fotó: Esben Frese, Louis Lindberg

Az előadást a Dán Művészeti Alapítvány, a Valby Lokaludvalg, a Dansk Skuespillerforbund, a Bispebjerg Bydelspulje, a Den kollektive 1/3 af Båndetkopimidlerne, az FDS Legat és az Udviklingsplatformen for Scenekunst támogatja.

2

A kis boszorkány

Anhaltisches Theater DESSAU 2022

Roland H. Dippel in Mitteldeutsche Zeitung:

„A kis boszorkány három gyermeknemzedék számára a kollektív identitás változó szokásainak része volt. […] Maria Dietze és Drozdik Bianka lélegzetelállító sebességgel állt a dessaui Anhaltisches Theater bábszínpadán. […] Ez a színpadi változat olyan gyors és a színpad olyan pazar, hogy kár minden kihagyott másodpercért.

rendezte: Jürg Schlachter
játsszák: Bianka Drozdik, Maria Dietze
dramaturg: Max Grafe
színpad: Kerstin Dathe

Alter Treffpunkt neue Duktus

Kutatómunka LIPCSE 2022

Az „Alter Treffpunkt, neue Duktus“ kutatási projekt az utcai történetmesélés különböző művészi módjait vizsgálja bábok segítségével. Szándékosan nyúl vissza a kortárs bábtechnikák széles skálájához, amelyek eddig csak zárt helyiségekben ünnepelték premierjüket. Bátor kísérlet az adaptációra – belülről kifelé.

© Janine Escher__D1A0702-min

Német Szimfonikus Zenekar: A medve

Kühlhaus BERLIN 2021

ROBIN TICCIATI
baritone (Smirnov): Oliver Boyd
mezzo-soprano (Popova): Dominika Kościelniak
bass (Luka): Shokri Francis Raoof
A Német Szimfonikus Zenekar tagjai
A Német Szimfonikus Zenekar Akadémikusai

rendezte: Andrea Tortosa Baquero
bábművészek: Sean Grimm, Bianka Drozdik
színpad: Katrin Lehmacher
jelmez: Emma Hoffmann
dramaturg: Esteban Muñoz

írta és rendezte: Christian Franke
játsszák: Bianka Drozdik, Nicole Widera and Niclas Herzberg
zene: Tim Roth
színpad és jelmez: Sabine Mäder
bábkészítő: Magdalena Roth

der himmel ist ja da.

Anhaltisches Theater DESSAU 2021

Ronald M. Schernikau meghalt. Éljen soká Ronald M. Schernikau! Az 1960-ban Magdeburgban született írót gyerekként – édesanyjával együtt – egy diplomamaautó csomagtartójában szöktették nyugatra. Ennek eredményeképp Schernikau szülőföldje utáni vágyakozással élt. Később, miután a lipcsei „Johannes R. Becher“ Irodalmi Intézetben tanult, Schernikau ismét az NDK állampolgára lett. Nem sokkal később sem ő, sem a hazája nem létezik: 1990. október 3-án az NDK-t beolvasztották a Szövetségi Köztársaságba, 1991. október 20-án pedig Schernikau AIDS-ben meghalt. De ezzel még nincs vége, mert Schernikau számtalan életrajzi szövegben variálja meggyőződését: a halál nem érv az élet ellen. És a kommunisták ostobasága nem érv a kommunizmus ellen. A színpadra állítás, mint az utópisztikus realizmus mozaikja, a meleg kommunista, a forradalmi díva Ronald M. Schernikau szépségét ünnepli. A naumburgi születésű rendező, Christian Franke világpremierrel tiszteleg Schernikau eleven alkotóereje előtt, és ezzel egy jelképes békegalambot küld az égbe.

pic11

Money Maus Living Room

interactive Audio Walk STUTTGART 2021

A „Money Maus – Living Room“ című walking act Lázár Helga és Drozdik Bianka első közös munkája, mely az Erlangeni Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon került bemutatásra. A fülhallgatóval végigjárható, interaktív darab a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem (azaz SZFE) körül az elmúlt évben történt eseményeket dolgozza fel, az egyetem demokratikus jogainak, autonómiájának és tudományos szabadságának leépítését, valamint a hallgatók és oktatók ellenállását teszi testközelből átélhetővé a nezői és hallhatói számára.

koncepció, rendezte, játssza: Drozdik Bianka, Lázár Helga
bábkészítő, művészeti supervisor: Stefanie Oberhoff
dramaturgia supervisor: Judith Franke
elbeszélő: Ivák Bence

DSC04508-min

Inklusion in die Stadt

Neustart Kultur projekt BRAUNSCHWEIG 2021

A „Sokszínűséget a városba“ projekt egy nagyszabású művészeti akció volt Braunschweigben, amely a fogyatékkal élők integrációjának fontosságára kívánt rámutatni. Az előkészítés után, azaz a három csoportban (báb, zene és írás) tartott egyhetes workshopok után szervezték meg nyilvános bemutatójukat a résztvevők, és végül meghódították Braunschweig belvárosát. A színházi jelenetek és utcai sztrájk keverékével, kis etűdök és saját készítésű bábok segítségével, a projekt azt volt  hivatott megmutatni, hogy mennyi tehetség és készség van jelen társadalmunkban olyan helyeken is, ahol ezt nem is sejtjük.

MiR_Rico, Oskar_2 (Foto Björn Hickmann)-min

Rico, Oscar und die Tierschatten

Musiktheater im Revier GELSENKIRCHEN 2020

A tízéves Rico Berlin-Kreuzbergből „mélyen hátrányos helyzetűnek“ nevezi magát; néha kicsit lassabban gondolkodik, mint más. Ezzel pont az ellentéte új barátjának, Oskarnak, a hétéves rendkívül nagy tehetségűnek. Mégis együtt indulnak „Mister 2000“ gyermekrabló nyomára. A szerző, Andreas Steinhöfel a „Rico, Oskar és a Tieferschatten“ című regényével az utóbbi évek talán legsikeresebb gyermek- és ifjúsági könyvét alkotta meg. A Musiktheater im Revier Felicitas Loewe színházi változatát bábokkal megzenésített változatban mutatja be.

rendezte, bábokat és jelmezt készítette: Kai Anne Schuhmacher
játsszák: Daniel Jeroma, Seth Tietze, Johanna Kunze, Merten Schroedter, Bianka Drozdik
zenei vezető: Martin Sotelo 
színpad: Anke Niehammer
dramaturg: Olaf Roth 

frankenstein

Musiktheater im Revier GELSENKIRCHEN 2019

Honke Rambow:
„Evi Arnsbjerg Brygmann, Drozdik Bianka és Eileen von Hoyningen Huene nemcsak működtetik a Karin Tiefensee és Ingo Mewes által tervezett, közel két méter magas bábot, hanem felváltva kölcsönzik hangjukat a szörnynek, elbeszélő szövegeket mondanak és rövid részleteket énekelnek. Mindez igencsak lenyűgöző. Mindössze néhány pillanatra van szükség ahhoz, hogy a három játékos úgy összeolvadjon a bábbal, hogy a magától cselekvő szörny mellett csak árnyéknak tűnnek. Szinte paradoxon, hogy a szörny saját életét még lenyűgözőbbé teszi, hogy a játékosok többször is közvetlen interakcióba lépnek a bábbal, majd visszalépnek az árnyékba. Ez nagyszerű.“

A szörny: Evi Arnsbjerg Brygmann / Bianka Drozdik / Eileen von Hoyningen Huene / Anastasia Starodubova
Viktor Frankenstein: Piotr Prochera
Elisabeth Delacey: Bele Kumberger / Giulia Montanari
Alois Frankenstein, farmer apja, prémvadász: Urban Malmberg
Delacey apja, lelkész, halász, kapitány: Michael Tews
Paraszt, Ernst Frankenstein, fiatal halász, Maat: Tobias Glagau

zenei vezető, karmester: Giuliano Betta
rendezte: Sebastian Schwab
színpad: Britta Tönne
kosztüm: Rebekka Dornhege Reyes
fény: Thomas Ratzinger
hang: Marco Brinkmann
bábkészítők: Ingo Mewes, Karin Tiefensee
dramaturg: Olaf Roth

st gallen3

A per

Schauspielhaus St. Gallen SCHWEIZ 2020

A St.Galleni Színház (Svájc) színészi osztálya egy rendkívüli projekttel kezdi meg a 2020-as évet. Franz Kafka „A per“ című regényének feldolgozásában a társulat tagjai a berlini „Ernst Busch“ Színművészeti Akadémia bábművészeivel együtt állnak színpadra. Anita Augustin adaptációjában Jonas Knecht színész-rendező és Markus Joss társrendező a főhős Josef K. körüli zűrzavaros világ szürreális pillanatait tárja fel.

rendezte: Jonas Knecht
társrendező: Markus Joss
színpad: Claudia Rohner
kosztüm: Heidi Walter
élőzene: Andi Peter, Nico Feer
dramaturg: Anja Horst, Armin Breidenbach

PuppetMasters1

Disconnect

Musiktheater im Revier GELSENKIRCHEN 2020

„[…] Bianka Drozdik és kollégája, Eileen von Hoyningen Huene gyerekkori emlékképeken keresztül meséli el, hogyan találkozott és ismerkedett meg két fiatal nő. Hogyan találnak egymásra párként. És hogy egy halálos, alattomos betegség – minden bizonnyal Covid 19 – miatt az egyik a halálával lopakodik ki a másik életéből, a másikat ezzel fojtogató magányban hagyva. Erős érzésekkel teli, csodálatosan kísértő és hitelesen játszott előadás ez[…].“

koncepció, rendezte, játssza, színpadot megalkotta: Drozdik Bianka, Eileen von Hoyningen Huene
eredeti zene: Anais-Nour Benlachhab
rendezői supervisor: Karin Hermann
művészeti supervision: Barbara Theobald

87160026-min

RAR

HfS BERLIN 2019

Az elődiploma választott témája a traumatikus események elhallgatása volt. A művészeti folyamatot egy kéthetes intenzív kutatási szakasz előzte meg az „epigenetika“ orvosi területén. Az epigenetika olyan tudományág, amely kifejezetten a génjeink működését irányító tényezőket vizsgálja. Gyakorlatilag annak a kérdésnek akart Drozdik Bianka és Eileen von Hoyningen Huene utánajárni, hogy vajon a trauma öröklődhet-e. Nagyszüleik generációjával foglalkoztak, azoknak a generációjával, akik a második világháborúban és a háború utáni időszakban voltak gyerekek, és gyakran nem beszéltek nyíltan erről az időszakról gyermekeikkel vagy unokáikkal.

koncepció, játssza, színpadot megalkotta: Drozdik Bianka, Eileen von Hoyningen Huene
eredeti zene: Carsten Thorwald
elbeszélők: Linda Mattern, Josephine Buchwitz
hang: Mate Victor
rendezői supervisor: Kuthy Ágnes
fotó: Mate Victor